Herefordský dobytok

Vznik

Plemeno Hereford bolo vyšľachtené v strednom Anglicku v Herefordshire z pôvodného mohutného hovädzieho dobytka. V roku 1864 bola založená prvá anglická plemenná kniha Herefordu. Import na Severoamerický kontinent viedol, v roku 1881, k založeniu Americkej a neskôr Kanadskej asociácie plemien.
Plemeno Hereford patrí, v rámci svetového mäsového hovädzieho dobytka, k jednému z najstarších na svete. Vyskytuje sa skoro vo všetkých klimatických oblastiach. V rámci celosvetovej populácie herefordského mäsového hovädzieho dobytka existuje množstvo biotypov líšiacich sa telesným rámcom, živou hmotnosťou a tým i kapacitou a intenzitou rastu.

Charakteristika

Je stredného telesného rámca, plemenný štandard udáva nasledujúce telesné rozmery a živú hmotnosť:

dospelé plemenice: 134-139cm v kohútiku pri živej hmotnosti 540-580kg
dospelé býky: 147 - 150cm s živou hmotnosťou 900 - 1050kg

Sfarbený je tmavo červeno, okrem hlavy, spodnej časti krku, hrudi, brucha a chvostu, ktoré sú biele. Biely je spravidla aj pruh od týlneho hrboľu až ku kohútiku a spodnej časti končatín. Svetlejšie odtiene sa tolerujú. Hlava je krátka, úmerne široká a ušľachtilá, krk kratší, dobre osvalený, hrudník hlboký a široký, chrbát a bedrá pevné, stredne dlhé a široké a dobre osvalené, zadok kvadratický, dostatočne dlhý. Končatiny široko rozostavené a silné.

Hereford je otužilý, odolný a prispôsobivý k rôznym prírodným podmienkam, kľudného temperamentu. Vyznačuje sa dobrou plodnosťou, bezproblémovými pôrodmi v dôsledku nízkej pôrodnej hmotnosti teliat. Priemerná pôrodná hmotnosť u jalovičiek je 32,2 kg a u býčkov 35,2 kg. Teľatá sú veľmi životaschopné, s dobrými prírastkami. Plemenice sa vyznačujú výbornými materskými vlastnosťami.

Chovný cieľ

Hlavným cielom súcasného šlachtenia plemena Hereford bude snaha o vytvorenie populácie zvierat moderného kanadského typu, t.j. s väcším telesným rámcom, dobrým osvalením a velmi dobrými úžitkovými vlastnostami pri zachovaní pôvodných predností plemena, ako je nenáročnosť, ranosť, skromnosť, zdravotná odolnosť, dobrá adaptabilita na prírodné prostredie, dobré materské vlastnosti a vysoká pastevná schopnosť.